Wyposażenie kuchni we własnej restauracji

Prowadzenie działalności gastronomicznej to poważne wyzwanie, wymagające dobrej organizacji i zarządzania pracą innych ludzi, ale też dobrego wyczucia smaku oraz gustów gości. Znakomita kuchnia przyciąga klientów i sprawia, że restauracja wyróżnia się na tle konkurencyjnych lokali. Żeby jednak szef i jego personel mogli przygotowywać pyszne potrawy, potrzebne jest odpowiednie wyposażenie kuchni restauracyjnej. Co powinno się w niej znaleźć? (zobacz co powinno się znaleźć w każdej kuchni).

Meble do kuchni w restauracji

Na początek trzeba podkreślić fakt, że zwyczajne meble kuchenne, jakie mamy w swoich domach i mieszkaniach, na dłuższą metę okazują się nieprzydatne w kuchniach w lokalach gastronomicznych. Szybko się niszczą, ich okleina się kurczy, przez co nie dość, że wyglądają mało estetycznie, to szybko należy je wymienić na nowe.

Zanim kupisz meble do restauracji, określ potrzeby restauracyjnej kuchni oraz zmierz, ile masz miejsca na ustawienie ich w przeznaczonym do tego wnętrzu. Trzeba zaplanować kilka stanowisk pracy dla kucharzy i pomocy kuchennych, a także szeroki, długi blat roboczy do nakładania potraw oraz obrabiania produktów.

Meble w kuchni w restauracji powinny zapewniać sprawną organizację pracy, bez przeszkód pozwalać na dostęp do wszystkich znajdujących się tam urządzeń. Nieprzypadkowo profesjonalne meble kuchenne restauracyjne są wykonywane z trwałej i solidnej stali nierdzewnej. Są odporne na wilgoć, łatwo można je utrzymywać w higienicznej czystości, a ponadto nie są podatne na działanie środków chemicznych czy uszkodzenia mechaniczne. Idealnie będą nadawały się do przechowywania i przygotowywania żywności. Meble nierdzewne zapewniają optymalną ochronę przed bakteriami oraz zanieczyszczeniami, które mogą mocno wnikać np. w strukturę drewnianego blatu.

W restauracji w kuchni przydadzą się przy tym takie rodzaje mebli jak:

  • stoły,
  • regały,
  • szafy chłodnicze,
  • blaty itp.
Zobacz też:  Kuchnie włoskie – meble i pomysły na aranżację

Wysoka jakość wykonania mebli kuchennych zapewni optymalne warunki pracy w restauracji.

Wyposażenie kuchni we własnej restauracji

Naczynia do restauracji

W szafkach, na regałach i w szafach w kuchni umieścisz naczynia, bez których trudno byłoby sobie wyobrazić gotowanie dla gości restauracyjnych. Wśród nich zwykle wymienia się zastawę stołową, miski różnej wielkości, sitka i cedzaki, formy do ciast czy komplety garnków oraz patelni różnej wielkości. Wszystkie naczynia w restauracji muszą być solidne i trwałe.

Znów sprawdza się tu zasada, że naczynia kuchenne wykorzystywane w domu raczej nie będą znajdowały zastosowania w kuchni w restauracji. W specyfice naczyń do restauracji leży to, by były łatwe w utrzymaniu w czystości, solidne i trwałe. Na co dzień będą poddawane intensywnej eksploatacji. Dlatego wszelkie plastikowe miski czy miseczki lepiej zamienić na naczynia ze stali nierdzewnej.

Podobnie rzecz się tyczy garnków – odpowiedniej wielkości i jakości, czy patelni, gdzie najlepiej sprawdzą się naczynia stalowe lub teflonowe.

Sprzęt do przygotowywania posiłków

Kluczem do sukcesu restauracji jest przygotowywanie potraw smacznych, świeżych, ale też podawanie ich zawsze na czas. Nikt nie chce godzinami czekać na zamówione posiłki. Dlatego niezawodne sprzęty kuchenne muszą znaleźć się na wyposażeniu restauracji. Wśród nich można wymienić:

  • piece gastronomiczne, w tym piec konwekcyjno-parowy,
  • kuchnie gazowe,
  • płyty grillowe,
  • obieraki i frytownice,
  • aparaturę sterylizacyjną,
  • zmywarki przemysłowe,
  • kotły warzelne,
  • okapy,
  • patelnie gastronomiczne,
  • maszynki do rozbijania mięsa,
  • roboty kuchenne gastronomiczne,
  • szatkownice do warzyw,
  • urządzenia do gotowania w próżni.

Oczywiście nie jest tak, że w swojej kuchni restauracyjnej musisz mieć wszystkie te urządzenia gastronomiczne bez wyjątku. Na początek wybierz te, które są Ci niezbędne, jak zmywarka, kuchnia gazowa czy piec i okap.

Urządzenia chłodnicze

Na zapleczu kuchni restauracyjnej, gdzie będą przechowywane wszystkie produkty spożywcze – składniki potraw znajdujących się w karcie, muszą znaleźć się szafy chłodzące i mroźnicze oraz lady chłodnicze. Urządzenia te są dostępne na rynku w różnych wersjach, jeśli chodzi o jakość i parametry, cenę, ale też wielkość.

Zobacz też:  Płytki czy panele do kuchni?

Wybieraj takie urządzenia chłodnicze, które będą odpowiednio pojemne i pozwolą na przedłużenie trwałości składników oraz gotowych dań. Dobrym pomysłem będzie zakup urządzenia z kilkoma strefami temperaturowymi, które będzie miało szerokie półki i możliwość sterowania pracą.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *