Thermomix – recenzja
Urządzenia wielofunkcyjne, o uniwersalnym zastosowaniu, mają wielu zwolenników, ale i szerokie grono przeciwników. Mówi się, że jeśli coś jest do wszystkiego, to tak naprawdę jest do niczego. Jednak nijak ma się do robota kuchennego – multicookera, którym jest Thermomix. Dla wielu osób, które miały okazję się z nim zapoznać i wypróbować go, stał się nieodłącznym narzędziem pracy w kuchni. Czym jest Thermomix i czy gotowanie w Thermomiksie jest rzeczywiście tak banalnie proste, jak zapewnia jego producent?
Czym jest Thermomix?
Na początek zdefiniujmy, czym właściwie jest Thermomix. Czy można go określić mianem robota kuchennego? Jego użytkownicy i entuzjaści uznają z pewnością, że to zbyt wąski termin. To nowoczesny, wielofunkcyjny robot kuchenny, który łączy funkcjonalności właściwe dla m.in. blendera, miksera, szatkownicy, a nawet parowaru. To multirobot, który z każdego użytkownika jest w stanie uczynić mistrza gotowania, nawet jeśli nie ma właściwie do tego szczególnych predyspozycji.
Samo urządzenie zostało wyprodukowane przez markę Vorwerk. Z powodzeniem zastępuje wiele innych sprzętów, w tym nawet garnki czy patelnie. To urządzenie wykorzystujące zaawansowane oprogramowanie oprogramowanie Cookido z tysiącami przepisów. Krok po kroku prowadzi użytkownika po kolejnych etapach wybranych receptur, w efekcie gotując niemal za niego. Wystarczy, że umieścisz wskazane składniki w misie Thermomixa i nastawisz wybrany program, a urządzenie będzie wiedziało, co dalej zrobić. Z Thermomixem gotowanie, nawet dla osób początkujących, jest banalnie proste.
Właściwości Thermomixu
Zakup jednego Thermomixa powoduje, że zyskujesz 12 urządzeń w jednym. Do podstawowych funkcji urządzenia należą:
- Siekanie – urządzenie jest w stanie posiekać na drobno warzywa, orzechy czy nawet mięso i zioła.
- Ważenie – wbudowana waga pozwala precyzyjnie odmierzać dowolne produkty bezpośrednio w naczyniu miksującym, podczas gotowania, mieszania czy pieczenia.
- Blendowanie – ułatwia przygotowanie koktajlów warzywnych i owocowych.
- Miksowanie – umożliwia połączenie kilku składników ze sobą w jednym naczyniu.
- Mielenie – pozwala na zmielenie kawy, kryształków cukru na cukier puder czy nawet ziaren na mąkę.
- Gotowanie – dzięki Thermomixowi nie potrzebujesz kuchenki, ponieważ daje on możliwość przygotowania zup, ugotowania ziemniaków, ryżu czy makaronu, ale i przyrządzenia warzyw.
- Gotowanie na parze – umożliwia to dołączona do Thermomixa przystawka Varoma, która ma dwa poziomy przygotowania zdrowego posiłku.
- Ubijanie – śmietany czy białek na sztywną pianę.
- Emulgowanie – umożliwi to przygotowanie dressingu do sałatki czy nawet majonezu.
- Wyrabianie ciasta – na pierogi, ciasta kruchego, drożdżowego czy na chleb i pizzę.
- Kontrolowane podgrzewanie i przypiekanie – naczynie miksujące może nagrzewać się do temperatury w granicach 37-120 stopni Celsjusza w modelach wyższych, jak TM5, albo do 100 stopni w modelu TM31.
Gdzie można kupić Thermomixa?
Wiesz już, jak bardzo uniwersalnym, wielofunkcyjnym urządzeniem służącym nie tylko do gotowania jest Thermomix. Gdzie go kupić? Jednym ze sposobów zamówienia Thermomixa jest skorzystanie z oferty przedstawicieli marki Vorwerk. Działają na terenie całej Polski. Przedstawiciele Thermomixa zwykle najpierw urządzą w Twoim domu pokaz możliwości urządzenia. Przekonasz się na własne oczy, jak działa Thermomix. Dla początkujących, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z takim sprzętem, jest to bardzo dobra opcja, ponieważ mogą dowiedzieć się, jak w praktyce można wykorzystać Thermomix.
Oprócz tego kupisz Thermomixa przez internet. Wystarczy wypełnić w tym celu formularz kontaktowy na stronie producenta.
Thermomix – zalety
Zdecydowana większość osób, które kupiły Thermomix, mówi o jego licznych zaletach. Zaliczyć można do ich grona przede wszystkim:
- Dostęp do tysięcy przepisów – nie trzeba wertować książek kucharskich ani przeglądać stron WWW w poszukiwaniu przepisu na obiad czy uroczystą kolację – wszystko przejrzysz w jednym miejscu na ekranie swojego urządzenia.
- Wielofunkcyjność – w Thermomixie dania gotowane na parze, przypiekane czy blendowane można przygotować w jednej misie – ogrom funkcji łączonych przez jeden sprzęt jest wprost imponująca.
- Prostota obsługi – w Thermomixie zaletą niewątpliwie jest to, że nawet dziecko jest w stanie obsługiwać sprzęt i przygotować coś do jedzenia. Urządzenie samo zważy produkty i będzie dawać Ci wskazówki na ekranie oraz polecenia głosowe, co powinieneś zrobić w danej chwili.
- Oszczędność czasu – nie musisz doglądać robionego w misie Thermomixa dania. Nad wszystkim czuwają elektroniczne czujniki.
- Bezproblemowe wyrabianie ciasta – wiele osób nie lubi ręcznego wyrabiania ciasta na chleb, pierogi, ciasta kruchego czy drożdżowego. Dzięki Thermomixowi gotowanie takich dań staje się szybsze i na pewno przyjemniejsze.
- Gotowanie z Thermomixem nawet bez talentu kulinarnego – wszystkie przepisy masz podane na tacy.
- Łatwe robienie listy zakupów – Thermomix wygeneruje Ci ją z wybranego przepisu.
- Brak konieczności ręcznego zmywania urządzenia – misa Thermomixa może umyć się samodzielnie, wystarczy wybrać odpowiedni program.
Jak widać, Thermomix ma wiele zalet, ale czy jest pozbawiony wad?
Thermomix – wady
Jeśli szukasz wad Thermomixa, to je znajdziesz, ale dominują jego zalety. Nie ma urządzenia idealnego i nie można w ten sposób określić również tego sprzętu. Wadą jest przede wszystkim jego wysoka cena – kilka tysięcy złotych to kwota, na którą wielu klientów nie może sobie pozwolić. Twój Thermomix zajmuje też sporo miejsca na blacie kuchennym. Do wad można zaliczyć też dość głośne w przypadku wykorzystywania niektórych programów działanie urządzenia. Do zarzutów zalicza się też możliwe awarie, np. wraz z przegrzaniem misy, ale te zdarzają się rzadko.
Jeśli kupujesz Thermomix, wady i zalety tego urządzenia zestawione ze sobą umożliwią Ci odpowiedź na pytanie, czy warto nabyć go dla siebie. Z pewnością ułatwi on gotowanie i umożliwi prostsze wykonywanie wielu czynności kuchennych.